Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

#Trending

Tips Nak Tanam Strawberi Sendiri Dekat Rumah. Senang Je !

Senang je laaaa!

Oleh Feyra Nasrom Sumber @Asri Meris

Nak makan buah strawberi bukan dekat Cameron Highlands je tau boleh dapat, korang boleh tanam sendiri je kat rumah. Ya, ada cara-caranya kalau nak tanam buah Strawberi ni. Mudah je, jom tengok kat bawah ni : 

Apa yang korang perlu lakukan adalah : 

1)Kupas dahulu kulit Strawberi dan letak atas tisu seperti gambar kat bawah ni : 

 

2) Kemudian, kering dan biarkan selama beberapa hari 

 

3) korang akan lihat benih Strawberi tertanggal sendiri sekiranya kulit Strawberi benar-benar kering.

4) Kumpul benih-benih Strawberi

5) Tabur benih tersebut dan lihat dalam masa 3 minggu korang akan nampak ia mula bercambah

6) Tadaaa! Nampak tak hasilnya, buah Strawberi dah ada laaa! 

p/s : Kalau nak betul-betul menjadi, korang tanam di balkoni dimana tempat yang tidak terlalu direct terkena cahaya matahari. Sebaiknya, biarkan terkena cahaya matahari sehingga jam 11 pagi sahaja dan siram  air seminggu sekali tau ! 

Pastikan guna benih “local” bukan yang import  untuk memastikan tanaman ini tahan dengan cuaca di Malaysia. Selamat mencuba ya ! 

 

 

Filled Under :

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}